Beeldend kunstenaar / curator / cultureel adviseur

Laatste kans behoud sgraffito Lex Horn

‘Compositie van elementen uit de alchemie’, 1960

Afgelopen zaterdag werd duidelijk dat vernietiging dreigt voor een uniek kunstwerk uit de Wederopbouw (1940-1965). Het gaat om een sgraffito, een soort betonreliëf, in het trappenhuis van het voormalige Clusius Laboratorium aan de Wassenaarseweg. Hoe het mogelijk is dat dit kunstwerk bij het maken van de sloopplannen over het hoofd is gezien, is niet duidelijk. In een reactie zegt gemeentelijk woordvoerster Hennie Castelein dat het reliëf in 2009, ten tijde van de opname ‘niet als erg bijzonder werd beschouwd’. ,”Kennelijk ligt dat nu anders.”

Wederopbouw
Meteen nadat de krant meldde dat het kunstwerk verloren dreigt te gaan, sloeg de Bond Heemschut bij de gemeente Leiden alarm. De werkgroep Monumentale Kunst van de bond zet zich in voor het behoud van naoorlogse kunstwerken, die erg kwetsbaar blijken te zijn.

Ook raadslid Walter van de Peijpe voert actie tot behoud van het sgraffito. Van de Peijpe, die bekend staat als ‘Hoeder van de Wederopbouw’ na zijn actie om het balkon van het voormalige Kamer van Koophandelgebouw op het Stationsplein te redden, zegt dat hij optimistisch is over de reddingskansen.
“Ik begrijp dat het uitnemen van de muren 55.000 euro kost. Relatief weinig geld, zeker als je het met zijn allen doet. Er moet iemand garant willen staan met het vertrouwen dat het geld binnen één, twee jaar terugkomt”
Bron: Leidsch Dagblad

Wilt u helpen dit bijzondere kunstwerk te redden van vernietiging
Dan kunt u uw donatie storten op bankrekeningnummer NL98ABNA0433035715, t.n.v. M.A.Horn o.v.v. red sgraffito Lex Horn
Hartelijk dank!